“Kuka lattaa, kuka nyt tekkee?”, kuuluu teini-ikäisten huuto yläkerrasta
Sandvikien perhe ui vastavirtaan: Nivalan keskustasta Ruuskankylän tontille tulee parisenkymmentä kilometriä. Kiinteistöltä löytyy perheen omakotitalon lisäksi monenlaista rakennusta, ajoneuvoa ja työvälinettä.
– Meillä on kaksi yritystä täällä maaseudulla: Sammutinpalvelu ja Konesa Oy, joka toimittaa pääasiallisesti maansiirtoperävaunuja maatalouteen ja maansiirtoon. Tapion ja 15-vuotiaan pojan kanssa pyöritetään yrityksiä, mutta kyllä se siitä vaatisi, että nettiyhteys toimisi, yrittäjä Satu Sandvik puuskahtaa tyytymättömänä.
Yrittäjien arjessa tapahtui yllättävä käänne huonompaan viime kesänä, kun alueelta kerättiin ilman ennakkoilmoituksia pois kuparikaapelit, joiden varaan yritysten ja kodin tietoliikenneyhteydet perustuivat. Kiinteitä yhteyksiä ei sen jälkeen ole tilalle ollut tarjolla.
– Nyt on DNA:n langattomia, mutta ei niitä voi käyttää kuin yksi ihminen kerrallaan, kun ei ne toimi. Heti jompikumpi pojista huutaa yläkerrasta, kuka lattaa, kuka tekkee?, kuvailee Satu Sandvik nykyratkaisun riittämättömyyttä.
Yrittäjä Satu Sandvik näkee, että Nivalan valokuituhanke tulee todelliseen tarpeeseen ja mahdollistaa yrittämisen maaseutualueilla.
Viihdekäytön lisäksi päivittäin nettiä vaativat yritysten toimistotyöt: laskutukset, tarjoukset ja toimitilojen valvonta.
– Ei mietitty yhtään, kun kuultiin, että valokuidun voisi saada. Tilattiin heti ja se paras liittymä! Langattomien huonouden huomaa, kun lapset ovat tulleet teini-ikään: halvalla voi saada liittymän, joka näyttää kauniilta, mutta ei sillä tee mitään, kun taloudessa on hyvin äkkiä viisi laitetta, jotka tarvitsevat kaistaa yhtä aikaa, osa langattomasti ja osa piuhalla, Sandvik kertoo.
Valokuidun hankkimista puolsi erityisesti tulevaisuuspohdinnat.
– Kuka sitten jatkaakin meidän yrityksiä, tällä ratkaisulla yrittämiselle on jalusta tulevaisuudessakin näillä sijoilla. Rakennamme kodin ja toimitilojen välille sisäverkon: valokuitu helpottaa monien valvontaominaisuuksien käyttöönottoa, joita nyt langattomlla ratkaisuilla on jouduttu rajoittamaan. Ja jos kumpikaan poika ei tänne jäisi, niin valokuituliittymä nostaa kiinteistön arvoa ja luo paljon mahdollisuuksia sille, joka tässä jatkaa.
Sandvikilla on vahva viesti kyläläisille.
– Nyt pitää jokaisen olla tässä asiassa aktiivinen: liittymän hinta on paljon kalliimpi, jos havittelee liittymistä sen jälkeen, kun verkko on jo rakennettu. Ja jos liittymähinta tuntuu isolta summalta maksaa kerralla, niin sen voi maksaa erissä. Kylillä pidetään hyviä infotilaisuuksia, jonne kannattaa mennä kuulolle tai sitten voi myyjää ilmaiselle kotikäynnille keskustelemaan asiasta, se ei velvoita mihinkään, Sandvik tietää.
Sandvik näkee, että valokuituhanke määrittää kylien tulevaisuuden näkymiä.
– Esimerkiksi nuoret ovat hyvin valveutuneita, ei ne halua hitaita yhteyksiä. Tämä voi olla ainutkertainen mahdollisuus meidän kylille. Nyt on aika reagoida, että saadaan kuitu tänne ja vieläpä edullisesti, Satu Sandvik rohkaisee ja muistaa kyläläisiä palauttamaan jo valmiiksi täytetyt lomakkeet kaupungintalolle, Vesihuollon tiloihin tai vaikkapa valokuitumyyjälle.